Otkrijte posude za pečenje od lijevanog željeza, simbol izdržljivosti i ključ neusporedivih okusa u vašoj kuhinji. Lijevano željezo savršeno provodi toplinu i dugo je zadržava, jamčeći savršeno sočno pečenje, aromatična jela pirjana u umaku i savršeno pripremljene tepsije. Svestrane i praktički neuništive, naše posude za pečenje od lijevanog željeza prikladne su za korištenje na svim vrstama štednjaka (uključujući indukcijske) i u pećnici. Kao investicija za dugi niz godina, postat će srce vaše kućne kuhinje i omogućiti vam da otkrijete dubinu tradicionalnih okusa. Odaberite kvalitetu koja će trajati generacijama, a ako tražite manje ili lakše posuđe za pečenje, provjerite naše keramičke posude za pečenje ili limove za pečenje od nehrđajućeg čelika. Već ste bacili oko na posudu za pečenje koja odgovara vašim potrebama? Ne zaboravite obući kuhinjske rukavice, jer posude za pečenje dugo zadržavaju toplinu!
71 proizvod
240,42 €
Officina Alessi
Otprema u roku od 25 radnih dana
351,71 €
Le Creuset
Otprema u roku od 19 radnih dana
Sanjarite li o jelima koja će vaš dom ispuniti aromom tradicionalne kuhinje, punih dubokog okusa i nevjerojatne sočnosti? Želite li da vaši obroci budu ne samo ukusni već i zdravi, pripremljeni u posuđu koje će trajati godinama, možda čak i generacijama? Ako je tako, onda je gusana pečenjara upravo ono što tražite! To nije samo vatrostalno posuđe; to je prava investicija u kulinarski užitak, udobnost kuhanja i neusporediv okus. U našoj trgovini otkrit ćete obilje gusanih pečenjara koje će zadovoljiti potrebe iskusnih kuhara i onih koji tek počinju svoju avanturu s čarima kuhanja u gusanom posuđu.
Gusana pečenjara je teško, čvrsto kuhinjsko posuđe izrađeno od lijevanog željeza. Karakteriziraju je debeli zidovi i dno koji savršeno akumuliraju i distribuiraju toplinu. Tradicionalno se pečenjare povezuju s pečenjem mesa i složenaca, ali svestranost gusane pečenjare jedna je od njenih prepoznatljivih značajki. Dostupne su u različitim oblicima – od pravokutnih, preko ovalnih, do okruglih – i veličina, što olakšava njihovo usklađivanje s vašim potrebama i veličinom pećnice. Mnoge gusane pečenjare su presvučene emajlom, što dodatno povećava njihovu funkcionalnost i pojednostavljuje održavanje, iako je dostupno i neemaJLirano gusano posuđe koje zahtijeva pravilno “začinjavanje” (sezoniranje).
Emajlirana gusana pečenjara je pravo blago u svakoj kuhinji. Kombinacija izdržljivosti lijevanog željeza s glatkim, neprianjajućim emajliranim premazom čini kuhanje čistim užitkom. Evo njenih najvažnijih svojstava:
Izvrsno provođenje i zadržavanje topline: Gusano željezo savršeno zadržava i distribuira toplinu. Zahvaljujući tome, svojstva provođenja topline emajlirane gusane pečenjare idealna su za dinstanje i sporo pečenje. Temperatura unutar gusane pečenjare održava se vrlo dugo, što ćete cijeniti ako cijenite jela iz jednog lonca.
Ravnomjerna raspodjela topline: Emajl, u kombinaciji s gusanom, ravnomjerno raspoređuje toplinu po cijeloj površini posuđa, sprječavajući zagorijevanje hrane i osiguravajući savršeno pečenje. Ova svojstva provođenja topline osigurat će da su vaša jela uvijek savršeno skuhana, od ruba do sredine.
Neprianjajuća površina: Emajlirana površina minimizira rizik od lijepljenja hrane, što je velika prednost, pogotovo kod pečenja zahtjevnih jela poput variva ili složenaca. Međutim, gusani lonac – kako bi zadržao ova svojstva – zahtijeva pravilnu njegu. Je li čišćenje gusane pečenjare teško? O tome ćemo raspravljati u nastavku.
Jednostavnost čišćenja: Glatka emajlirana površina čini čišćenje gusane pečenjare nevjerojatno jednostavnim. Topla voda i malo deterdženta za suđe sve su što vam je potrebno za uklanjanje ostataka hrane. Pravilno čišćenje i “začinjavanje” gusanog posuđa iznimno su važni i utječu na dugovječnost gusane pečenjare.
Otpornost na kiseline i mirise: Emajl je otporan na kiseline koje se nalaze u hrani (npr. rajčice ili vino) i ne upija mirise, što doprinosi dugovječnosti gusane pečenjare i omogućuje pripremu raznih jela bez brige o prijenosu okusa.
Estetika i trajnost: Estetika gusane pečenjare je još jedna od njenih prednosti. Dostupno u mnogim bojama i stilovima, emajlirano gusano posuđe prekrasan je dodatak svakom kuhinjskom dekoru i može poslužiti kao elegantno jelo za posluživanje izravno na stolu. Nadalje, trajnost gusane pečenjare je legendarna – “začinjavanje” gusanog posuđa osigurat će da vam služi dugi niz godina.


Pitate se zašto biste trebali investirati u gusanju pečenjaru? Evo popisa najvažnijih prednosti koje će vas uvjeriti da ovo posuđe vrijedi svakog novčića:
Izniman okus jela: Zahvaljujući jedinstvenim svojstvima provođenja topline gusane pečenjare, jela su nevjerojatno sočna i aromatična. Gusano željezo savršeno zadržava vlagu unutar posuđa, a korištenje gusane pečenjare čini meso nježnim, a povrće punim okusa.
Energetska učinkovitost: Gusana pečenjara savršeno zadržava temperaturu čak i nakon skidanja s vatre, što omogućuje uštedu energije. Štednjak možete isključiti malo ranije, a proces kuhanja nastavit će se još dugo.
Svestranost: Upotreba gusane pečenjare je nevjerojatno široka. Idealna je za pečenje, dinstanje, prženje, pa čak i kuhanje juha. Možete je koristiti na svim vrstama ploča za kuhanje, uključujući indukcijske, kao i u pećnici i na roštilju. Cijenit ćete i njen kapacitet ako pripremate jela iz jednog lonca.
Trajnost godinama: Uz pravilnu njegu, gusana pečenjara je investicija za cijeli život. Dugovječnost gusane pečenjare je neprocjenjiva.
Zdravstvena sigurnost: Zdravstvena sigurnost gusane pečenjare je ključna. Gusano željezo je prirodan materijal, bez štetnih tvari koje mogu migrirati u hranu. Osim toga, prirodno kuhanje u gusanoj pečenjari omogućuje dopunu prehrane željezom, koje se u malim količinama oslobađa tijekom kuhanja.
Jednostavnost njege (za emajlirane): Kao što je spomenuto, emajlirano gusano posuđe je izuzetno jednostavno za održavanje čistoće.
Upotreba gusane pečenjare je nevjerojatno široka i njena svestranost će vas sigurno iznenaditi. To nije samo posuđe za pečenje blagdanske purice!
Pečenje: Ovo je njena primarna upotreba. Gusana pečenjara je savršena za pečenje mesa kao što su goveđe pečenke, svinjetina, perad ili divljač. Meso će biti sočno iznutra s lijepom, hrskavom koricom izvana.
Dinstanje: Gusana pečenjara savršeno zadržava vlagu, što je čini idealnom za dinstanje variva, ragua, leča ili bigosa. Sporo dinstanje na niskim temperaturama omogućuje sastojcima da se savršeno sjedine, a jelo razvija dubok, složen okus.
Prženje: U njoj možete pržiti odreske, kotlete ili povrće. Gusano željezo savršeno provodi toplinu i ravnomjerno je distribuira, osiguravajući savršeno pržena jela.
Kuhanje juha i umaka: Da, juhe i umake možete pripremati i u gusanoj pečenjari. Debelo dno sprječava zagorijevanje, a izvrsna raspodjela topline osigurava ravnomjerno kuhanje.
Složenice i lazanje: Unutar gusane pečenjare možete pripremiti ukusne složence od tjestenine, krumpira ili povrća, kao i savršene lazanje koje će se ravnomjerno ispeći i poprimiti zlatnu boju.
Kruh: Pečenje kruha u gusanoj pečenjari postaje sve popularnije. Zahvaljujući zatvorenom okruženju i visokoj temperaturi, kruh izlazi s savršeno hrskavom koricom i prozračnom unutrašnjošću.
Odabir pečenjare je važna odluka. Pogledajmo kako se gusana pečenjara uspoređuje s drugim popularnim vrstama pečenjara: