Tave od lijevanog željeza dugotrajna su i dugogodišnja investicija, a njihova uporaba donosi brojne prednosti. Upravo ove tave često koriste najbolji svjetski kuhari, a kad je riječ o kuhinjskoj opremi, oni ne mogu pogriješiti... Istina je da tava od lijevanog željeza nije tako lagana kao aluminijska tava, ali ima niz prednosti koje minimiziraju problem težine.
Lijevano željezo, potpuno zdravstveno siguran materijal, omogućuje ravnomjerno raspoređivanje i dugotrajno zadržavanje topline, čineći tave od lijevanog željeza idealnima ne samo za prženje, već i za posluživanje hrane izravno na stol. Ove vrste tava, zahvaljujući svojoj debljini i težini, stabilne su, ne deformiraju se i ne pregrijavaju (tave za pećnicu obično su od lijevanog željeza). Uz pravilno održavanje, tava od lijevanog željeza trajat će desetljećima!
47 proizvoda
187,63 €
Le Creuset
Otprema u roku od 19 radnih dana
178,35 €
Le Creuset
Slanje unutar 24 sata
163,85 €
Le Creuset
Otprema u roku od 19 radnih dana
Kuhinja je srce doma, a u njoj je važan ne samo okus, već i kvaliteta alata. Ako tražite pouzdane alate koji će vam služiti godinama i podići vaše kulinarske vještine na višu razinu, onda su tave od lijevanog željeza odgovor na vašu potragu.
Odakle fenomen tava od lijevanog željeza? To su klasične posude, cijenjene od strane profesionalaca i domaćih kuhara diljem svijeta, koje nude izvanrednu izdržljivost i izvrsna korisna svojstva . Zahvaljujući njima, prženje, pirjanje, pečenje, pa čak i roštiljanje postaju pravi užitak.
Uronite s nama u svijet posuđa od lijevanog željeza i otkrijte tave s luksuznim izgledom i... još luksuznijim svojstvima!
Tave od lijevanog željeza imaju mnogo prednosti koje ih čine cijenjenim od strane amatera i profesionalnih kuhara. Tave od lijevanog željeza ravnomjerno se zagrijavaju i dugo zadržavaju toplinu, omogućujući savršeno prženje i pirjanje jela.
Iako zahtijevaju malo više pažnje pri održavanju od klasičnih tava i nedvojbeno su teške tave, njihova izdržljivost i svestranost su neprocjenjive značajke. To su visokokvalitetne tave koje, uz pravilnu njegu, mogu služiti generacijama.


Korištenje tava od lijevanog željeza (baš kao i tave za pečenje od lijevanog željeza ) je umijeće koje s vremenom postaje druga priroda. Prije prve upotrebe , kao i nakon svakog pranja (ako tava nije tvornički začinjena), treba je pravilno pripremiti. Ključ je začinjavanje , koje uključuje premazivanje tave tankim slojem ulja (npr. ulja repice, lanenog ulja, kokosovog ulja) i zagrijavanje na visoku temperaturu. Ovaj proces stvara prirodni neprianjajući premaz i štiti tavu od korozije.
Kada kuhate, sjetite se da odmah ne koristite previsoku temperaturu . Tave od lijevanog željeza zagrijavaju se postupno, a njihova izvrsna raspodjela topline znači da im nije potrebna maksimalna snaga plamenika. Najbolje je početi sa srednjom temperaturom i pustiti tavu da polako dosegne željenu temperaturu. To će spriječiti zagorijevanje i osigurati ravnomjerno prženje.
Za miješanje i okretanje hrane u nelijepljenim tavama od lijevanog željeza, koristite drvene, silikonske ili metalne lopatice . Ne morate brinuti o ogrebotinama, kao što je slučaj s tavama obloženim teflonom. Zapamtite da ove tave mogu savršeno pržiti sve, od kajgane do odrezaka, ali ključ je prava temperatura i malo masnoće . Ponekad je mala količina masnoće dovoljna da se hrana ne zalijepi.
Nakon kuhanja, operite tavu toplom vodom , bez upotrebe deterdženta za suđe (ili s minimalnom količinom, samo ako je apsolutno potrebno i sigurni ste da neće naštetiti patini). Zatim je temeljito osušite i premažite tankim slojem ulja kako biste održali patinu i spriječili hrđanje. Ovaj jednostavan ritual osigurat će da vam vaša visokokvalitetna tava služi godinama.
Održavanje tave od lijevanog željeza ključ je za njezinu dugovječnost i očuvanje neprianjajućih svojstava posuđa. Kao što je spomenuto, redovito začinjavanje je apsolutno neophodno. Ovaj proces uključuje pečenje tankog sloja ulja na površini tave, što stvara polimerni zaštitni sloj. Što se tava češće začinjava i koristi, to je njezin prirodni premaz bolji.
Koraci za pravilno održavanje:
Zapamtite da se posuđe od lijevanog željeza mora pažljivo tretirati , a ono će vas nagraditi neusporedivom kvalitetom kuhanja. S vremenom ćete primijetiti da neprianjajuće tave postaju sve bolje i bolje, a njihova tamna, sjajna površina pravi je dokaz vaše kulinarske predanosti.
Da! To je jedna od mnogih prednosti tava od lijevanog željeza. Zahvaljujući svojim feromagnetskim svojstvima, tave od lijevanog željeza savršeno funkcioniraju s indukcijskim pločama za kuhanje. Indukcija radi na principu magnetskog polja koje generira toplinu izravno na dnu tave. Lijevano željezo je izvrstan vodič topline i reagira na magnetsko polje, što ga čini brzim i ravnomjernim zagrijavanjem na indukciji.
Ne morate brinuti o posebnim adapterima ili posuđu – ako imate indukcijsku ploču, tava od lijevanog željeza bit će njezin savršen partner. To je daljnji dokaz svestranosti i praktičnosti ovih izvanrednih komada posuđa. Bez obzira kakvu kuhinju imate, visokokvalitetne tave od lijevanog željeza izvrsno će funkcionirati, nudeći tave za razne kulinarske namjene.