Tava – uz lonce, najčešće korišten pribor u kuhinji – služi za pripremu jednostavnih jela poput kajgane ili palačinki, ali i složenih jela poput paelle ili rižota. Možete je koristiti za prženje odreska, dinstanje povrća, pripremu francuskog tosta...
A dobro opremljena kuhinja trebala bi imati barem dvije tave: čeličnu tavu za brzo prženje na visokim temperaturama, npr. kotleta, i tavu od lijevanog željeza za nježno prženje povrća ili peradi. Također je vrijedno imati svestranu wok tavu u ormaru, u kojoj možemo pripremati stir-fry jela, dinstati povrće pa čak i kuhati juhu. Ako ste ljubitelj palačinki, trebat će vam posebna ravna tava za palačinke. S druge strane, grill tave idealne su za pripremu odrezaka. Među tradicionalnim tavama s premazom, najpopularnije su keramičke tave – koje su izuzetno otporne na ogrebotine.
384 proizvoda
183,92 €306,53 €
Le Creuset
Otprema u roku od 19 radnih dana
860,24 €1.433,73 €
Le Creuset
Otprema u roku od 19 radnih dana
563,36 €
Le Creuset
Otprema u roku od 19 radnih dana
111,53 €
Zwilling
Otprema u roku od 45 radnih dana
Dobra tava jedan je od najvažnijih komada opreme u svakoj kuhinji. Možete birati između keramičkih tava, čeličnih tava, bakrenih tava ili tava od lijevanog željeza. Tava za prženje bez masnoće ili tava s odvojivom ručkom drugi su tipovi ovog nezamjenjivog kuhinjskog alata. Štoviše, trebat će vam jedna vrsta tave za prženje ukusnih palačinki, a druga za pečenje piletine na roštilju ili pripremu azijskih jela. Imamo tava napretek, ali koja će biti najbolja za vas? Uvjereni smo da će vam sljedeća raščlamba pomoći da se odlučite i odaberete savršen proizvod. Isplatit će se pročitati!
Tava je dodatak bez kojeg je teško zamisliti kuhinju. Širok asortiman može vam zavrtjeti glavom. Keramička tava, bakrena tava, aluminijska tava, tava za odreske, tava za jaja ili tava pogodna za pećnicu samo su neki od naših prijedloga. Stoga, prije nego što se odlučite, razmislite koje značajke tava treba imati i koja jela ćete u njoj pripremati. Prilikom kupnje tave, vrijedi obratiti pažnju na materijal, vrstu premaza i namjenu.
Tave se mogu podijeliti prema materijalu. Koje vrste možete pronaći u FormAdoreu?
Koja je tava najzdravija? Ona koja je sigurna za naše zdravlje i okoliš te ne ispušta štetne spojeve tijekom prženja. Bez sumnje, tava premazana slojem napravljenim od kombinacije minerala i gline pečenih na vrlo visokim temperaturama, odnosno keramičkim premazom, jedna je od najboljih tava na tržištu. Ovaj premaz ne reagira s nijednim sastojkom hrane, a posljedično – ne utječe na okus i miris pripremljenih jela. Tave s keramičkim premazom ravnomjerno se zagrijavaju i dugo zadržavaju toplinu, iako je važno zapamtiti da ih ne treba izlagati naglim promjenama temperature, jer bi to moglo dovesti do oštećenja. Također vrijedi dodati da je keramička tava neprianjajuća, što je karakterizira visokom otpornošću na ogrebotine.
Teške, izdržljive i robusne tave od lijevanog željeza nemaju nikakav dodatni premaz. Izrađene su isključivo od prirodnih materijala i karakterizira ih otpornost na ogrebotine i sve vrste oštećenja. Tava od lijevanog željeza savršeno provodi toplinu, što znači da se ravnomjerno zagrijava i dugo održava željenu temperaturu jela. Nadalje, lijevano željezo karakterizira visoka otpornost na visoke temperature, što znači da se ove vrste tava mogu koristiti i u pećnici.
Bakrena tava je vjerojatno najdizajnerskija i najelegantnija tava među svim modelima dostupnim na tržištu. Međutim, to sigurno nije njezina jedina prednost. Bakar savršeno provodi toplinu – trenutno se zagrijava i ravnomjerno raspoređuje toplinu, omogućujući bržu pripremu hrane. Treba dodati da su najbolje bakrene tave iznutra prekrivene visokokvalitetnim premazom, štiteći hranu od izravnog kontakta s bakrom. To je zato što bakar reagira s kiselim proizvodima, što mijenja okus jela.
Tražite neuništivu tavu otpornu na ogrebotine, udubljenja ili hrđanje? Evo je – tava od nehrđajućeg čelika, koja je potpuno sigurna za zdravlje i polako oslobađa akumuliranu toplinu, tako da jela pripremljena u njoj dugo ostaju topla. Čelična tava najbolja je tava za prženje mesa.
Aluminijske tave su lagane, praktične i savršeno provode toplinu. Prilikom odabira ove vrste tave, trebali biste obratiti pažnju da bude prekrivena posebnim premazom otpornim na ogrebotine i bez štetnih spojeva.