Savjet

Koja je najbolja tava za palačinke? Pročitajte naš vodič

Koja je najbolja tava za palačinke? Pročitajte naš vodič

Autor

Ivana Babić

28.05.2025.

Savršena tava za palačinke ključ je uspjeha ako sanjate o ravnomjernim, tankim i savršeno zapečenim palačinkama. U našem vodiču reći ćemo vam na što trebate obratiti pažnju pri odabiru i koji će modeli najbolje funkcionirati u vašoj kuhinji.

Najbolje tave za palačinke. Koju tavu za palačinke odabrati?

Ima li išta ljepše od mirisa svježe prženih palačinki koji se širi kuhinjom? Tople, tanke palačinke, poslužene s omiljenim dodacima – džemom, voćem, čokoladom, ili čak slane sa sirom i šunkom... To je okus djetinjstva, radosnih trenutaka provedenih s voljenima, ili romantičnih doručaka u krevetu za dvoje. Međutim, da bi proces pripreme palačinki bio pravi užitak, a ne borba protiv lijepljenja i zagorijevanja, ključna je prava oprema. Danas ćemo vam reći kako odabrati najbolju tavu za palačinke.

Scanpan tava za palačinke
mesco zdjela
Scanpan tava za palačinke
mesco zdjela

Tava za palačinke – zašto se isplati imati namjensku?

Možda mislite: "Zašto mi treba posebna tava za palačinke? Imam običnu." I da, svakako možete pržiti palačinke na standardnoj tavi. Međutim, namjenska tava za palačinke olakšava proces i pomaže vam da postignete tanke palačinke o kojima sanjate. Osim toga, prva palačinka nikada više neće propasti niti mirisati na češnjak, jer će tava za palačinke biti oružje koje vam služi isključivo za pripremu ovog jela.

Što karakterizira tavu za palačinke?

  • Niski rubovi tave: Niski rubovi tave vjerojatno su najvažnija značajka. Niski rub olakšava ravnomjerno raspoređivanje tijesta po cijeloj površini i, što je ključno, omogućuje vam prženje palačinki i okretanje bacanjem i okretanjem u zraku. A ako niste majstor u okretanju, niski rub olakšat će podizanje palačinke špatulom.

  • Ravna podloga: Oblik tave za palačinke obično je savršeno ravna površina za zagrijavanje. To osigurava ravnomjerno širenje tijesta i ujednačeno prženje, što rezultira tankim palačinkama.

  • Odgovarajuća težina: Dobra tava za palačinke trebala bi biti dovoljno lagana da ne bude zamorna za korištenje, a opet dovoljno teška da dobro zadržava toplinu. Lijevano željezo, na primjer, izvrsno održava visoke temperature, osiguravajući da su čak i tanke palačinke hrskave i ravnomjerno zapečene.

Kao što vidite, posjedovanje posebne tave zaista omogućuje prženje savršenih palačinki!

Najbolje tave za palačinke – ključne značajke

Na što trebate obratiti pažnju pri odabiru tave? Svaka rang lista najboljih tava koju pregledavate s mišlju o prženju savršenih palačinki ističe ove elemente:

  • Neprianjajući premaz: Ovo je temeljno, omogućuje vam prženje palačinki bez trganja. Zahvaljujući njemu, palačinke se ne lijepe, a neprianjajući premaz minimizira potrebu za masnoćom. Ova vrsta premaza omogućuje prženje palačinki s minimalnom količinom masnoće.

  • Debljina dna: Debelo dno akumulira toplinu i ravnomjerno je raspoređuje. Ovo je ključna značajka pri odabiru tave koja bi trebala jamčiti ukusan doručak.

  • Promjer tave: Odaberite veličinu prikladnu vašim potrebama. Velika tava omogućit će vam prženje velikih palačinki, idealnih za slana jela, krokete ili crepes suzette, koje se najčešće savijaju na četvrtine. Ako više volite manje palačinke, promjer tave za palačinke trebao bi to odražavati.

  • Vrsta štednjaka: Provjerite je li tava za palačinke kompatibilna s vašim štednjakom (plin, struja, keramika, indukcija). Indukcijska tava je očigledan izbor za mnoge ljude koji kuhaju u modernim kuhinjama.

  • Udobna drška tave: Ergonomska drška koja ostaje hladna na dodir veliki je plus. Udobna drška tave također je važna ako posjedujete tu spektakularnu vještinu i uživate u bacanju palačinki u zrak.

Staub Tava za palačinke s drvenom ručkom 28 cm

130,55 €

Staub Tava za palačinke s drvenom ručkom 28 cm

Staub

Otprema u roku od 45 radnih dana

Staub Tava Za Palačinke s metalnom ručkom 30 cm

130,55 €

Staub Tava Za Palačinke s metalnom ručkom 30 cm

Staub

Slanje unutar 24 sata

Cook & Space Tava za palačinke

52,44 €

Cook & Space Tava za palačinke

Guzzini

Otprema u roku od 4 radna dana

Lono Aparat za palačinke

111,53 €

Lono Aparat za palačinke

WMF

Proizvod privremeno nedostupan

Vrste premaza za tave – što odabrati?

Za one koji pokušavaju odabrati tavu za palačinke, najveći problem često nije promjer ili dizajn tave, već premaz. Nije ni čudo. Vrsta korištenog premaza i njegova kvaliteta od kolosalne su važnosti za naše zdravlje, zbog čega je uvijek vrijedno pobliže pogledati oznake na tavama i sadrže li opasne PFOA i PFOS spojeve.

Vrijedi zapamtiti da svaki neprianjajući premaz, bez obzira na vrstu, ima ograničen vijek trajanja i može s vremenom izgubiti svoja svojstva, posebno nepravilnom upotrebom (npr. korištenje metalnog pribora, pregrijavanje, pranje u perilici posuđa, osim ako proizvođač ne preporučuje drugačije).

Evo najpopularnijih vrsta premaza za tave, njihovih značajki, prednosti i nedostataka:

Tave s keramičkim, teflonskim, titanskim i keramičkim premazima

Teflonska tava — koje su njezine prednosti?

Prednosti:

  • Teflonski premaz ima izvrsna neprianjajuća svojstva,

  • vrlo jednostavno čišćenje,

  • često pristupačna cijena.

  • Brzo postiže optimalnu temperaturu za prženje palačinki s minimalnom masnoćom.

Nedostaci:

  • Teflonski premaz karakterizira niža otpornost na ogrebotine – zahtijeva korištenje drvenog, najlonskog ili silikonskog pribora.

  • Teflonski premaz osjetljiv je na visoke temperature – zagrijavanje iznad 260°C (a posebno 300°C) može uzrokovati degradaciju premaza i oslobađanje štetnih tvari. Izbjegavajte ostavljanje prazne tave na jakoj vatri.

  • Sigurnost: Moderne teflonske tave renomiranih proizvođača obično ne sadrže PFOA (perfluorooktansku kiselinu), koja se koristila u prošlosti. Međutim, važno je koristiti ih prema uputama i zamijeniti ih kada je premaz oštećen ili izgreban.

Keramička tava za palačinke

Keramički premaz je zapravo vrsta neprianjajućeg premaza na bazi silika gela (tvari dobivene iz minerala) stvrdnutog na visokim temperaturama. Često se promovira kao ekološki prihvatljiviji i zdraviji (bez PTFE/PFOA) u usporedbi s tradicionalnim teflonom.

  • Prednosti: Keramički premaz nudi glatku površinu i općenito dobra neprianjajuća svojstva, posebno na početku korištenja. Estetski izgled, često dostupan u raznim bojama.

  • Nedostaci: Može brže izgubiti svoja neprianjajuća svojstva od ostalih premaza nepravilnom upotrebom. Osjetljiv je na pregrijavanje (što ga može uništiti), nagle promjene temperature (termalni šok), ogrebotine (iako postoje otpornije verzije) i pranje u perilici posuđa (preporučuje se ručno pranje). Zahtijeva nježniju upotrebu i održavanje.

Titanska tava za palačinke

"Titanski" premaz je obično neprianjajući premaz ojačan česticama ili spojevima titana. Njegova je svrha povećati trajnost i otpornost na oštećenja.

Prednosti:

  • Titanska tava za palačinke vrlo je izdržljiva i znatno otpornija na ogrebotine i habanje od teflonskih ili keramičkih premaza.

  • Dugo zadržava dobra neprianjajuća svojstva.

  • Na njoj se često može koristiti metalni pribor (iako proizvođači i dalje savjetuju oprez i izbjegavanje oštrih rubova).

  • Omogućuje prženje s minimalnom masnoćom.

Nedostaci:

  • Obično skuplja od tava s teflonskim ili keramičkim premazom.

Granitna tava za prženje palačinki

Izraz "granitni premaz" odnosi se na izgled i često na premaz ojačan finim mineralnim česticama koje bi trebale nalikovati teksturi granita. To je vrsta neprianjajućeg premaza (često višeslojnog), dizajniranog za poboljšanje trajnosti i otpornosti na ogrebotine u usporedbi s osnovnim premazima.

Prednosti:

  • Granitni premaz često je višeslojan, što povećava trajnost i otpornost na ogrebotine u usporedbi s jednoslojnim premazima.

  • Dobra neprianjajuća svojstva.

  • Atraktivan, često moderan izgled.

  • Obično bez PFOA/PFOS.

Nedostaci:

  • Kvaliteta i stvarna trajnost premaza mogu se uvelike razlikovati ovisno o proizvođaču i specifičnoj liniji proizvoda.

Tava za palačinke s mineralnim premazom:

Premazi na bazi minerala (npr. silicij) često čine sloj u složenijim sustavima neprianjajućih premaza, kao što su keramički premazi ili neki "granitni". Mineralni premaz je rjeđi kao jedini neprianjajući sloj.

Prednosti:

  • Prirodan izgled, često dio trajnijih i ekoloških sustava premaza.

  • Mineralni premaz obično je bez PTFE/PFOA.

Nedostaci:

  • Rijetko se pojavljuje sam kao glavni neprianjajući premaz.

  • Njegova svojstva uvelike ovise o ostalim slojevima i cjelokupnoj tehnologiji proizvodnje tave.

villeroy&boch posuđe
vrč za tijesto za palačinke
villeroy&boch posuđe
vrč za tijesto za palačinke

Tava za palačinke - od kojeg materijala?

Tijelo tave za palačinke može biti izrađeno od različitih materijala, što utječe na vrijeme zagrijavanja tave i vrijeme zadržavanja temperature, kao i na njezinu težinu, trajnost i jednostavnost korištenja. Materijal tijela također je ključan za kompatibilnost s različitim vrstama ploča za kuhanje.

Pogledajmo dostupne opcije, njihove prednosti i nedostatke:

Aluminijska tava za prženje palačinki

Najčešći materijal za tijela tava, posebno onih s neprianjajućim premazima. Aluminij je lagan i izvrstan je vodič topline.

  • Prednosti: Brzo i ravnomjerno se zagrijava, što olakšava kontrolu temperature. Njegova lakoća čini manevriranje tavom (npr. okretanje palačinki) bez napora. Obično dostupan po pristupačnim cijenama. Tijelo je često anodizirano (za otvrdnjavanje površine) ili prekriveno neprianjajućim premazom.

  • Nedostaci: Brzo se hladi. Nije prikladno za korištenje bez neprianjajućeg premaza, jer sirovi aluminij može reagirati s hranom i teško se čisti. Bez odgovarajućeg feromagnetskog umetka u dnu, ne radi na indukcijskim pločama za kuhanje.

Isplati li se čelična tava?

Čelična tava za palačinke može biti izrađena od nehrđajućeg čelika ili ugljičnog čelika. Ovaj materijal dobro provodi toplinu, ali često zahtijeva deblje dno (posebno za nehrđajući čelik) kako bi se osiguralo ravnomjerno zagrijavanje i akumulacija topline.

Vrste čelika:

  • Nehrđajući čelik: Vrlo izdržljiv, otporan na koroziju, ne zahtijeva začinjavanje (izgaranje masti). Često se koristi u tavama s debelim, višeslojnim dnom, kompatibilnim s indukcijom. Zahtijeva korištenje masti za prženje kako bi se spriječilo lijepljenje.

  • Ugljični čelik: Lakši od lijevanog željeza, ali teži od aluminija. Zahtijeva redovito začinjavanje (izgaranje tankih slojeva masti), što stvara prirodni, neprianjajući premaz koji se s vremenom poboljšava. Vrlo dobro reagira na promjene temperature. Zahtijeva pravilnu njegu kako bi se spriječilo hrđanje.

Prednosti:

  • Vrlo izdržljiv

  • Čelična tava za palačinke (posebno ugljični čelik, nakon dobrog začinjavanja) s vremenom može razviti izvrsna neprianjajuća svojstva, omogućujući prženje s malo masti.

  • Nehrđajući čelik je jednostavan za održavanje (iako zahtijeva mast za prženje).

Nedostaci:

  • Čelična tava za palačinke sporo se zagrijava (posebno nehrđajući čelik s debelim dnom).

  • Ne možete pržiti na tavi od nehrđajućeg čelika bez masti, a na tavi od ugljičnog čelika bez prethodnog dobrog začinjavanja. Ugljični čelik zahtijeva specifičnu njegu (začinjavanje, izbjegavanje deterdženata, temeljito sušenje) za održavanje neprianjajućeg premaza i sprječavanje hrđanja.

Provjerite našu ponudu čeličnih tava.

Tave od lijevanog željeza za palačinke

Tave od lijevanog željeza lijevane su od lijevanog željeza. Teške su i vrlo sporo se zagrijavaju, ali kada dosegnu temperaturu, akumuliraju je i ravnomjerno raspoređuju po cijeloj površini.

Prednosti:

  • Izuzetno izdržljive – tava za palačinke od lijevanog željeza može trajati desetljećima, često se prenosi s generacije na generaciju.

  • Izvrsna akumulacija i zadržavanje topline osigurava ravnomjerno prženje i savršeno zapečenje.

  • Nakon pravilnog i redovitog začinjavanja, lijevano željezo razvija prirodni, vrlo učinkovit neprianjajući premaz. Ovo je jedna od najboljih vrsta tava za pripremu palačinki, a također je zdrava (bez umjetnih premaza).

Nedostaci:

  • Prženje savršenih palačinki s ovom vrstom tave morat će se prepustiti nekome tko ide u teretanu! Tave od lijevanog željeza su teške, što može otežati manevriranje, posebno pri okretanju palačinki.

  • Zahtijeva redovito začinjavanje i pravilnu njegu – ne voli nagle promjene temperature, dugotrajno namakanje ili jake deterdžente. Nakon pranja, treba je odmah osušiti i po mogućnosti nauljiti kako bi se spriječilo hrđanje.

  • Sporije se zagrijava.

Ovdje ćete pronaći sve naše tave od lijevanog željeza.

Lekue Shaker za tijesto za palačinke

23,54 €

Lekue Shaker za tijesto za palačinke

Lekue

Proizvod privremeno nedostupan

Nicolas Vahe Džem crni ribiz i nar 235 g

10,23 €

Nicolas Vahe Džem crni ribiz i nar 235 g

Nicolas Vahe

Slanje unutar 24 sata

Staub Lopatica za palačinke drvena

9,51 €

Staub Lopatica za palačinke drvena

Staub

Slanje unutar 24 sata

Good Grips Flex Lopatica za palačinke

16,41 €

Good Grips Flex Lopatica za palačinke

Oxo

Otprema u roku od 3 radna dana

Rustic Charm Vrč za tijesto za palačinke 2 l bež

47,32 €

Rustic Charm Vrč za tijesto za palačinke 2 l bež

Mason Cash

Proizvod privremeno nedostupan

Mastrad Lopatica za palačinke sklopiva

12,58 €

Mastrad Lopatica za palačinke sklopiva

Mastrad

Otprema u roku od 3 radna dana

Saturas Mjerna Posuda kuhinjska 500 ml

28,30 €

Saturas Mjerna Posuda kuhinjska 500 ml

Gefu

Otprema u roku od 3 radna dana

Indukcijska tava za palačinke – specifičnosti


Ako imate indukcijsku ploču, odabir indukcijske tave za palačinke nije opcija, već nužnost. Indukcijske ploče za kuhanje rade na principu magnetskog polja koje inducira toplinu izravno u dnu tave, pod uvjetom da sadrži feromagnetski materijal.

To znači da indukcijska tava mora biti izrađena od lijevanog željeza, nehrđajućeg čelika odgovarajućeg sastava ili imati posebno dno s ugrađenim magnetskim slojem (često se nalazi u aluminijskim tavama).

Samo takva konstrukcija jamči da će ploču prepoznati ploča za kuhanje i učinkovito zagrijati. Prednost prženja palačinki na indukciji, koristeći pravu tavu, je vrlo brzo zagrijavanje i precizna kontrola temperature, što je ključno za postizanje savršeno tankih i ravnomjerno prženih palačinki.

Bez obzira na vrstu neprianjajućeg premaza (teflon, keramika, titan itd.), magnetsko dno je ključno za indukcijsku kompatibilnost.

Optimalan promjer tave za palačinke

Koji će promjer tave biti najbolji? Standardna tava za palačinke obično se kreće od 24 do 28 cm. Ova veličina je univerzalna za tradicionalne poljske ili francuske palačinke (crepes).

Veličine tava za palačinke

  • Manje veličine tava (npr. 18-20 cm) dobre su za male porcije ili kada pržite za jednu osobu, kao i za manje, deblje palačinke.

  • Velika tava (30 cm i više) dobro će doći ako često pravite velike količine palačinki ili preferirate vrlo velike, tanke crepes koje se lakše savijaju na četvrtine.

  • Postoji i posebna tava za mini palačinke, često s udubljenjima, idealna za nizozemske poffertjes ili američke palačinke.

Promjer tave za palačinke stvar je osobnih preferencija i veličine porcije.

Dodatne značajke tava za palačinke

Neke tave za palačinke nude dodatne pogodnosti:

  • Tava s odvojivom drškom: Olakšava skladištenje i omogućuje korištenje tave u pećnici (ako tijelo dopušta i u skladu je s uputama proizvođača), npr. za pečenje palačinki.

  • Set tave za palačinke s dodacima: Često možete kupiti tavu u setu s razmazivačem tijesta (tipično za francuske crepes) ili silikonskom špatulom za okretanje. Ponekad je uključen i shaker za tijesto za palačinke. Ovo je zanimljiva ideja za poklon ljubiteljima palačinki.

Brabantia Zdjele 3 kom.

104,40 €

Brabantia Zdjele 3 kom.

Brabantia

4 varijante

Primeline Žlica za miješanje silikonska

28,30 €

Primeline Žlica za miješanje silikonska

Gefu

Otprema u roku od 3 radna dana

Dressed Posuda za džem trostruka

127,94 €

Dressed Posuda za džem trostruka

Alessi

Otprema u roku od 4 radna dana

Pjenjača neprijanjajuća 27,5 cm

6,90 €

Pjenjača neprijanjajuća 27,5 cm

Brabantia

2 varijante

Barista Dozator za med

45,18 €

Barista Dozator za med

WMF

Slanje unutar 24 sata

In The Forest Zdjela 4 L siva

56,84 €

In The Forest Zdjela 4 L siva

Mason Cash

2 varijante

Dressed Posuda za džem trostruka

127,94 €

Dressed Posuda za džem trostruka

Alessi

Otprema u roku od 4 radna dana

Mesco Posuda za miješanje 24 cm

52,08 €

Mesco Posuda za miješanje 24 cm

Gefu

Otprema u roku od 3 radna dana

Najbolja tava za palačinke za vas – sažetak

Odabir najbolje tave ovisi o vašim potrebama i preferencijama:

  • Ako cijenite praktičnost, jednostavno čišćenje i minimalnu upotrebu masti: Odlučite se za teflonsku tavu ili onu s dobrim titanskim/granitnim premazom. Ne zaboravite koristiti nježan pribor i izbjegavati pregrijavanje.

  • Ako tražite alternativu teflonu (bez PTFE/PFOA): Razmislite o keramičkoj tavi za palačinke ili granitnoj tavi. Imajte na umu, međutim, da mogu zahtijevati nježniju njegu i osjetljivije su na pregrijavanje ili ogrebotine od ojačanih premaza.

  • Ako želite tavu za dugi niz godina koja će s vremenom razviti prirodni neprianjajući premaz, spremni ste uložiti u njezinu njegu i ne smeta vam dodatna težina: Odaberite tavu za palačinke od lijevanog željeza ili tavu od ugljičnog čelika (npr. De Buyer). To zahtijeva više pažnje pri održavanju (začinjavanje, sušenje).

  • Provjerite kompatibilnost s pločom za kuhanje: Ako imate indukciju, provjerite je li odabrana tava indukcijska tava.

  • Odaberite veličinu: Razmislite koliko velike palačinke volite i za koliko ljudi obično pržite.

Suprotno uvriježenom mišljenju, ne postoji jedinstvena rang lista najboljih tava, jer je najbolja tava ona koja vam najbolje omogućuje prženje palačinki bez napora, zadovoljava vaše individualne potrebe, budžet i stil korištenja. Ulaganje u visokokvalitetnu tavu za palačinke definitivno će se isplatiti i učiniti doručak ili brunch s palačinkama čistim užitkom.

Dobra tava za palačinke – sada znate na što trebate obratiti pažnju!

Odabir prave tave za palačinke je investicija u udobnost kuhinje i jamstvo da će prženje savršenih palačinki postati lakše i ugodnije. Nadamo se da će vam naš vodič pomoći da odaberete tavu koja će savršeno odgovarati vašoj kuhinji i vašim potrebama.

Sada kada sve znate, ostaje samo jedno: odaberite svoju idealnu tavu, opskrbite se omiljenim sastojcima i uživajte u čarobnom vremenu provedenom u pripremi palačinki – bilo sami ili u društvu onih koje volite. Dobar tek!

klasična tava
tava za kuhanje i prostor
klasična tava
tava za kuhanje i prostor
Ivana Babić
I
Ivana Babić
Ivana, 26-godišnja autorica iz Splita, studirala je dizajn u Berlinu i tamo otkrila moć jednostavnosti i funkcionalnosti. U svojim tekstovima istražuje kako se dizajn može povezati s emocijama i svakodnevnim ritualima. Vjeruje da dobar dizajn ne mora biti složen — dovoljno je da ima dušu i svrhu.