Jela iz jednog lonca: 5 načina za pripremu krepkog seljačkog lonca
Savjet
Jela iz jednog lonca: 5 načina za pripremu krepkog seljačkog lonca
Autor
Ivana Babić
08.11.2020.
Tražite brze i pristupačne ideje za večeru za cijelu obitelj? Naš prijedlog su jela iz jednog lonca koja mogu biti blaga ili pikantna, s mesom ili pretežno povrćem. Različiti sastojci mogu se slobodno kombinirati kako bi svaki put stvorili ukusan i aromatičan obrok. Kako pripremiti seljački lonac, hranjivo i zasitno jelo iz jednog lonca? Otkrijte naše isprobane recepte.
Jela iz jednog lonca – zašto ih trebate dodati na svoj jelovnik?
Jela iz jednog lonca su dobitna kombinacija! Ona su zasitna, topla, pristupačna, brza i jednostavna za pripremu. Samo ubacite sve sastojke u lonac, poklopite, promiješajte nekoliko puta, pirjajte malo i voila – večera je poslužena! Priprema ovih jela štedi puno vremena, ne samo u procesu kuhanja, već i kada je riječ o pranju posuđa. Za jela iz jednog lonca potreban vam je samo lonac ili tava, daska za rezanje i dobar nož, tako da nećete ostati s brdom posuđa nakon što završite.
Ovo je najbolja opcija obroka za zaposlene pčelice koje, unatoč nedostatku vremena, žude za toplim i obilnim ručkom ili večerom. Otkrijte naše omiljene recepte za jela iz jednog lonca koja zahtijevaju samo jedan veliki aluminijski, čelični ili emajlirani lonac.
Pogledajte kako brzo možete pripremiti tradicionalno i nevjerojatno hranjivo jelo iz jednog lonca: seljački lonac s kobasicom, slaninom i obiljem povrća i začina koji ovom jelu daju karakter.
Sastojci:
2 luka
4 češnja češnjaka
300 g dimljene sirove slanine
300 g kobasice
4 krumpira
2 mrkve
1 paprika
1.5 šalice juhe
3 žlice paste od rajčice
1 konzerva sjeckane rajčice
1 konzerva bijelog graha
sol
papar
majoran
slatka paprika
ulje za prženje
Priprema:
Zagrijte ulje u velikom loncu, dodajte sitno nasjeckani luk i češnje češnjaka protisnute kroz prešu za češnjak. Pržite 5 minuta.
Dodajte narezanu slaninu i narezanu kobasicu u lonac. Pomiješajte i pržite na laganoj vatri 20 minuta.
Zatim ulijte juhu, dodajte oguljeni i narezani krumpir, mrkvu i papriku. Dodajte začine: sol, papar, majoran i slatku papriku. Pomiješajte, poklopite lonac i kuhajte 20 minuta.
Nakon tog vremena dodajte pastu od rajčice, konzervirane rajčice i grah. Pomiješajte, ponovno zakuhajte i po potrebi začinite po ukusu.
Seljački lonac s gljivama, krumpirom, paprikom, tikvicama i rajčicama, začinjen origanom i bosiljkom, ukusno je vegetarijansko jelo iz jednog lonca koje nikada ne dosadi. Kako pripremiti seljački lonac bez mesa?
Sastojci:
1 veliki luk
2 češnja češnjaka
1/3 čili papričice
3 krumpira
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 tikvica
150 g gljiva
1.5 šalice juhe
2 rajčice
250 g pasate od rajčice
sol
papar
slatka paprika
origano
bosiljak
šećer
ulje za prženje
Priprema:
Ulijte ulje u široki lonac od nehrđajućeg čelika ili tavu. Dodajte oguljeni i nasjeckani luk, te češnje češnjaka protisnute kroz prešu za češnjak. Zatim dodajte tanko narezanu čili papričicu. Pržite oko 5 minuta na srednje jakoj vatri.
Zatim dodajte oguljeni i narezani krumpir, papriku i tikvice, kao i narezane gljive. Sve začinite solju, paprom, slatkom paprikom, origanom i bosiljkom. Pržite na prilično jakoj vatri 5 minuta.
Ulijte vruću juhu u lonac i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta.
Nakon tog vremena dodajte blanširane, oguljene i narezane rajčice, te pasatu od rajčice. Začinite jelo po ukusu i kuhajte još 5 minuta.
Seljački lonac s patlidžanom, krumpirom, paprikom, rajčicama, hrabro začinjen čili papričicom, slatkom i dimljenom paprikom, zasitna je i topla ideja za večeru koja će oduševiti cijelu obitelj. Otkrijte ukusnu i jednostavnu ideju za seljački lonac bez mesa.
Sastojci:
2 patlidžana
1 luk
2 češnja češnjaka
1 crvena paprika
1 čili papričica
2 šalice juhe
1 konzerva sjeckane rajčice
250 ml pasate od rajčice
1 žlica paste od rajčice
sol
papar
slatka paprika
dimljena paprika
1 žlica soka od limuna
peršin
ulje za prženje
Priprema:
Operite i narežite patlidžane. Pospite ih solju i ostavite 30 minuta dok ne počnu puštati vodu.
Zagrijte ulje u emajliranom loncu, dodajte sitno nasjeckani luk i češnje češnjaka protisnute kroz prešu za češnjak. Pirjajte oko 5 minuta.
Zatim dodajte narezanu papriku i sitno nasjeckanu čili papričicu. Pržite 3 minute, neprestano miješajući.
Osušite patlidžan, sitno ga narežite. Dodajte u lonac, zajedno s malo ulja. Također dodajte oguljeni i narezani krumpir i začine: prstohvat soli, papar, slatku i dimljenu papriku, te sok od limuna. Pržite 10 minuta.
Ulijte juhu u lonac, poklopite i kuhajte 10 minuta.
Dodajte konzervirane rajčice, pasatu i pastu od rajčice. Zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta.
Vege seljački lonac je spreman! Samo poslužite jelo na tanjure, pospite nasjeckanim peršinom i uživajte.
Seljački lonac s bundevom i gljivama ukusno je jelo iz jednog lonca koje će vam podići raspoloženje i zagrijati vas u dugim, jesenskim večerima. Jedna zdjela ovog jela dovoljna je da potpuno zaboravite na kišno, hladno i neugodno vrijeme vani.
Sastojci:
1 luk
5 krumpira
350 g bundeve
25 g maslaca
3 češnja češnjaka
1/3 šalice suhog bijelog vina
2 šalice povrtne juhe
250 g gljiva
0.5 vezice peršina
sol
papar
slatka paprika
ljuta paprika
majčina dušica
ulje za prženje
Priprema:
Zagrijte ulje u velikom indukcijskom loncu i pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne postane proziran. Dodajte oguljeni i narezani krumpir, začinite solju i paprom. Pržite 3 minute na prilično jakoj vatri. Zatim dodajte narezanu bundevu, maslac, češnje češnjaka protisnute kroz prešu za češnjak, slatku i ljutu papriku u prahu, te majčinu dušicu. Pržite 5 minuta.
Ulijte vino, kuhajte 3 minute. Dodajte vruću juhu, zakuhajte. Smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte oko 15 minuta – dok povrće ne omekša.
Zatim dodajte narezane gljive, promiješajte i kuhajte 5 minuta. Pred kraj kuhanja dodajte nasjeckani peršin. Po potrebi začinite jelo solju i paprom.
Seljački lonac iz pećnice sa svinjskim lungićem, obiljem povrća i aromatičnim začinima ideja je za ukusnu i zasitnu večeru iz jednog lonca koja ima okus kao 'pieczonka' ili 'duszonka', ukusno jelo pečeno na logorskoj vatri u lijevanom loncu.
Sastojci:
600 g svinjskog lungića
6 krumpira
1 luk
200 g gljiva
bijeli dio poriluka
4 mrkve
2 pastrnjaka
nekoliko listova bijelog kupusa
dimljena paprika
divlji češnjak
vrijesak
majčina dušica
sjemenke crnog kima
2 lovorova lista
4 zrna pimenta
4 zrna papra
sol
4 žlice ulja
2 žlice vode
Priprema:
Očistite svinjski lungić, osušite ga i narežite na veće kocke. Začinite solju i paprom.
Ogulite krumpir, luk, gljive, poriluk, mrkvu i pastrnjak. Narežite sve povrće.
Sitno nasjeckajte 3 lista kupusa.
Ulijte ulje i nekoliko žlica vode na dno lonca pogodnog za pećnicu. Dno i stranice lonca obložite listovima kupusa.
Složite polovicu sljedećih sastojaka na listove kupusa: nasjeckani kupus, krumpir, svinjski lungić, luk, divlji češnjak, dimljena paprika, vrijesak, majčina dušica, sjemenke crnog kima, lovorov list, piment, papar i sol, poriluk, mrkva, pastrnjak, malo više divljeg češnjaka i dimljene paprike.
Na vrh već složenih sastojaka u loncu složite preostalo meso, povrće i začine istim redoslijedom kao prije.
Sve prekrijte listovima kupusa, zatim ulijte dovoljno kipuće vode da dosegne 2/3 visine lonca.
Poklopite lonac, stavite ga u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva Celzijusa i pecite 1 sat i 10 minuta.
Nekoliko jednostavnih sastojaka i dobar set lonaca sve je što vam treba da svakodnevno pripremate i uživate u ukusnim jelima iz jednog lonca.
I
Ivana Babić
Ivana, 26-godišnja autorica iz Splita, studirala je dizajn u Berlinu i tamo otkrila moć jednostavnosti i funkcionalnosti. U svojim tekstovima istražuje kako se dizajn može povezati s emocijama i svakodnevnim ritualima. Vjeruje da dobar dizajn ne mora biti složen — dovoljno je da ima dušu i svrhu.